Branddetectie & rookdetectoren

De kans dat een brand je woning of gebouw vernield is even groot als de kans dat er ingebroken wordt. Het is dus niet onverstandig om branddetectie in je alarmsysteem op te nemen in plaats van losse branddetectoren met serene.

Voor branddetectie schakel je ook een rookdetector in. Een rookdetector werkt via het uitzenden van een lichtstraal naar een lichtgevoelige cel. Als de lichtstraal onderbroken of verstoord is, geeft de rookdetector een storing door.

Er zijn veel rookdetectoren op de markt maar we raden ten strengste aan om enkel gebruik te maken van professionele modellen die werken op niet-­herlaadbare batterijen. Opteer je toch voor een rookmelder op elektriciteit kijk dan zeker na of er een noodvoorziening is via batterij. Als de brand ergens anders ontstaat, is de kans groot dat het energienet reeds uitgevallen is door kortsluiting alvorens de rook of het vuur de ruimte bereikt waar je de rookdetector opgesteld hebt.

Geef ook duidelijk aan je installateur of leverancier mee hoe groot de ruimte is en welke functie de ruimte heeft. Het kan zijn dat het plaatsen van een rookdetector overbodig is door een te grote ventilatie of dat er een speciaal soort rookmelder moet geplaatst worden door hoge concentraties vet, vocht of reeds aanwezige hitte.

CO2detector of gasdetector

Een CO2detector of gasdetector is niet standaard bij een alarmsysteem maar als deze toch aanwezig dient te zijn (stookruimtes, verkleedruimten, badkamers, ... ) is het aan te raden om ook deze detector in te sluiten op je alarmsysteem. Wens je de detector in een atelier, labo of magazijn gebruiken waar er met diverse gassen en brandbare oplossingen gewerkt wordt, vraag je best om een multi­gasdetector te installeren. Let er dan wel op dat je de concentraties zelf kan aanpassen op de detector.

Offerte alarmsysteem